Slim lenen kan goed geld opleveren

Wanneer u een hypotheek wilt nemen, kan het lonen om informatie in te winnen over wat er te verwachten is wat betreft de renteaftrek, een lagere hypotheek en een lening, een hypotheek in het buitenland, een DUO-hypotheek of naar de mogelijkheid van een hypotheek op het huis van uw ouders.

Gunstig lenen kan geld besparen
Het lijkt misschien ingewikkeld maar gezien de snelle veranderingen op het gebied van de renteaftrek en het feit dat de rente momenteel zeer laag is, met name ook in Duitsland, kan het lonen een ander systeem dan de gebruikelijke hypotheek vast te leggen. Dit is geen bestaande of nieuwe hypotheek, maar een door u zelf samengestelde vorm van twee leningen. Een voorbeeld. Uw ouders hebben hun huis al afbetaald of zo goed als afbetaald. Stel zij zijn bereid hun hypotheek open te breken en een goed bedrag te lenen, dat ze dan aan u ter beschikking stellen voor een aanbetaling op uw huis. Zo wordt uw hypotheekbedrag lager of kunt u een huis in een hoger segment kopen waar u door de veranderde omstandigheden nu geen hypotheek voor kunt krijgen.

Wat is het voordeel?
1. u kunt nu een huis kopen waarvoor u wel hypotheek kunt krijgen
2. zowel u als uw ouders kunnen de rente aftrekken
3. het huis komt niet onder water te staan mocht de prijs nog verder zakken. Zo hebt u de rust te wachten tot de markt weer tot rust is gekomen. Na 5 jaar of 10 jaar kunt u dan desgewenst alles rechtzetten. U weet dan hoe de nieuwe verhoudingen zijn en kunt, mocht u dat willen uw hypotheek aanpassen.
4. u hoeft uw ouders alleen het netto bedrag te betalen, want zij hebben renteaftrek. Stel dat ze u ook nog de maximaal vrij te stellen jaarlijkse schenking gunnen, dan valt dit ook nog mee.
Door de nieuwe omstandigheden kan niet iedereen op dit moment een huis kopen. Deze aanpak kan een mogelijkheid zijn om dat wel te kunnen doen.