Perspectiefverklaring moet flexwerker aan hypotheek helpen

hypotheekIn Nederland hebben zo’n twee miljoen mensen een tijdelijk arbeidscontract of werken als zzp’er. Dit aantal neemt alleen maar toe. Een deel van deze werkers kan zich financieel prima redden en heeft goede toekomstmogelijkheden op de arbeidsmarkt. Toch komen zij op dit moment in de praktijk niet in aanmerking voor een hypotheek omdat zij geen werknemersverklaring kunnen overleggen. En zonder die verklaring kun je je een bezoekje aan de bank wel besparen. Minister Blok van Wonen kent het probleem en doet er onderzoek naar, maar Uitzendbureau Randstad lijkt slagvaardiger te werk te gaan met het lanceren van de Perspectiefverklaring. Kijk liever naar de toekomst, dan naar het verleden, zo is de insteek. Het uitzendbureau start begin volgend jaar een pilot met ongeveer 1.200 trouwe uitzendkrachten.

Eerst toets afleggen
Randstad heeft voor de uitvoering van de pilot de samenwerking gezocht van Obvion Hypotheken en de Vereniging Eigen Huis. De laatste twee organisaties constateren dat de vraag naar hypotheken voor flexwerkers groeit, maar dat zij geen eerlijke kans krijgen door het ontbreken van een vast dienstverband. De drie samenwerkende partijen ontwikkelden daarom de Perspectiefverklaring. Die kan een flexwerker met goede vooruitzichten krijgen na het afleggen van een toets, waarin gekeken wordt naar kans op toekomstig werk, de bereidheid om verder te leren, naar flexibiliteit en mobiliteit. Verwacht wordt dat er in de proefperiode, die in oktober 2014 eindigt, zo’n honderd Perspectiefverklaringen afgegeven zullen kunnen worden.

Perspectief voor de Perspectiefverklaring
Vereniging Eigen Huis verleent op basis van een Perspectiefverklaring een positief hypotheekadvies, waarna de aanvraag voor een hypotheek kan worden in gediend bij Obvion. Hoe het na afloop van de proefperiode verder moet, staat nog niet vast. Stel dat de Perspectiefverklaring ook toepasbaar zou kunnen zijn voor zzp’ers, freelancers en andere flexwerkers die geen binding hebben met Randstad, dan is de vraag wie die Perspectiefverklaring moet gaan afgeven.

Kopen goedkoper dan huren

Onlangs werd bekend dat op dit moment een huis kopen goedkoper is dan een huis huren.

De huizenmarkt
Dat hangt onder andere samen met de nog steeds, zij het langzamer, doorzettende daling van de huizenprijzen. Met name voor de starters op de huizenmarkt is dit een zeer aantrekkelijke situatie.
1. U heeft duidelijk zicht op de veranderende hypotheekrenteaftrek regels.
2. De prijzen staan op een laag niveau.
3. Het aanbod is ruim.
4. Er zijn streken, zoals Groningen en het zuiden van Limburg waar de prijzen onder die van het midden en westen van het land liggen.
5. De huren zijn de afgelopen jaren gestegen, soms zelfs extra verhoogd dankzij nieuwe regels.
Zo is het kopen van een huis in veel gevallen goedkoper geworden dan huren. Bijkomend voordeel is dat de annuïteitenhypotheek niet alleen een vast maandbedrag betekent, maar dat dat bedrag jarenlang hetzelfde zal blijven. De huren zullen verder stijgen, terwijl voor een koper de maandlast gelijk blijft.

Nu of nooit
Dit is een ideale moment voor hen die overwegen een huis te kopen. Kunt u verhuizen en zo ook nog gebruik maken van de beduidend lagere prijzen in delen van het land, betekent dit een dubbele winst. Een eengezinshuis ligt tot 20% lager in prijs in het zuiden en het noorden. Ook dat maakt een aankoop zeer aantrekkelijk.
Een vergelijking laat dit duidelijk zien. Voor een huis met een oppervlakte van rond de 120 m2 betaalt in Zeist tussen de 225.000 en 275.000?. Een soortgelijk huis is in Kerkrade te koop voor 160.000 tot 180.000?. Dit is een opmerkelijk verschil dat uiteraard ook in de hypotheekkosten positief vertaald zal worden.
Langzaam komt de EU, komt Nederland aan het eind van de crisis. Wanneer dat het geval is in 2014 zal de huizenprijs niet langer dalen. Wachten kan dus geld kosten.